organiseert in samenwerking met 
Jo de Loor
, Herzele (België)


De verkoop omvat  16 rechtstreekse duiven van Piet Lazeroms

Nu de kans om uw fondhok te versterken met het beste van het beste.

= foto van de duif aanwezig
= stamboom aanwezig

Naar de verkoop

Terug naar Duiven.net

Piet Lazeroms voorstellen is als een open deur intrappen. Iedereen die iets of wat met fond of overnacht te maken heeft in Nederland en ver daarbuiten, weet wat voor een kwaliteit Piet Lazeroms in huis had.
In 1990 werd een heel groot deel van de duivenkolonie van Piet Lazeroms te Zundert verkocht. Het werd een nooit eerder gezien succes. De meer dan driehonderd duiven gingen tegen duizenden guldens van de hand. Topper werd ´t Kleintje dat een fenomenale erelijst samenvloog op de marathonvluchten. Echter, de takken werden verkocht, de stam niet. Piet Lazeroms bleef dus rustig de oude Aarden stam verder koesteren als waren het zijn kinderen. Omwille van zijn grote medische problemen kwam het vliegen op het tweede plan. Niettemin slaagde hij er een paar jaar eerder nog in de 15de internationaal te spelen van Barcelona. Het was de memorabele Barcelona van 1987 die algemeen als de zwaarste ooit gevlogen, wordt gerangschikt. 


't Kleintje vloog 13 prijzen w.o. 
14e nat. Dax (12.943 d.), 39e nat. St.Vincent (16.629 d.), 41e nat. Bergerac (13.302 d.). 
 

De internationale winnaar van deze keiharde competitie werd Chrétien Vanoppen uit Belgisch Limburg die zijn duif om half twee in de namiddag op vluchtdag twee klokte. Het was dus duidelijk dat de vliegwaarde van Piet zijn Aarden duiven nog steeds bijzonder goed was. Eerder behaalden anderen talrijke knalprestaties met de Lazeroms duiven. Zo wonnen de gebroeders Van Zelderen er vijf nationale overwinningen mee maar zij waren zeker niet de enigen. Dat was zeker niet verwonderlijk, gezien de superieure klasse aan duiven waarover Piet kon beschikken. Niet voor niets, wordt hij de enige en grootste (in de breedte) schatbewaarder van het Jan Aarden ras genoemd. Hele hokken kocht hij immers tegelijk: Stoffelen, Van de Par, Van Agtmaal naast de talrijke topduiven met Aarden afstamming die hij aankocht. Geen prijs kon hem afschrikken als hij iets wou.

Wie denkt dat zijn Aarden duiven door de voortdurende inteelt ten onder zouden gaan, had het wel verkeerd voor. Zijn oude stamduiven uit de zestiger jaren bleven hun geweldige erfelijke kwaliteiten verder zetten. Een onvolledig opsomming toont dat de Lazeroms duiven vandaag nog steeds hun stempel drukken op het internationale fondgebeuren, heel dikwijls via andere hokken die de Lazeromsen naar waarde wisten te schatten. Denken we maar aan de volgende hokken:

Bas Batenburg had met zijn Witbuik 1533120/81 een echte stamdoffer. Deze Witbuik was langs moederskant een afstammeling van een rechtstreekse Lazeroms duif. Zijn zoon De Bonte Kweker 1273760/85 had ook ruim het Lazeromsbloed, lees Aarden, in de aderen. De stamduivin van Batenburg, De Lourdes duivin 1533119/81 en de Ruffec hadden ook Lazeroms in de afstamming. Het aantal hokken dat met deze duiven of met de inbreng ervan groot zijn geworden of gebleven, zijn te talrijk om op te noemen. Enkelen die momenteel niet uit de pers te houden zijn, zijn C. Van der Velden uit Zuid-Beyerland, A.P. Overwater uit Strijen, Jan Polder uit Middelharnis, Batenburg-Van de Merwe en nog vele anderen.

Met Anton Ligtenberg, een andere Aarden kweker, werden er regelmatig duiven uitgewisseld. De Ligtenberg doffer 8980994/89 van Raymond Moleveld, de stamvader van Raymond en reeds grootvader van twee nationale winnaars uit Sint Vincent en Brive, heeft een rechtstreekse Piet Lazeroms duif als grootvader, namelijk De Piet van Ligtenberg. Via Raymond Moleveld zijn reeds vele anderen geslaagd met de afstammelingen van de Ligtenberg.

Op het hok van Piet De Vogel uit Oude Tonge drukte een andere Lazeroms doffer een geweldigde stempel. De Donkere Lazeroms 1104356/92 wordt op de website van Piet als Stamduif A vermeld. Piet De Vogel haalde deze doffer bij Wim Cooreman die er een hok vol van had en er bovendien zeer succesvol mee was. Ook hier viel de appel dus niet ver van de boom.

J. Steketee uit Bruinisse kocht van de Aarden verzamelaars Gebr. Vroegindewij uit Middelharnis een bonnetje. Hij had nooit durven hopen wat een geweldige impuls het duivinnetje dat hij afhaalde aan zijn stam zou geven. Hij kocht er achteraf nog twee volle zusters op leeftijd van. Zo overtuigd van de kwaliteit van deze duiven. Hun afstamming: 100% Piet Lazeroms. Steketee kweekte er zijn Stayer 9103526/91 uit die internationale asduif overnacht werd. Een broer van de Stayer vloog op een keiharde Sint Vincent de 12de nationaal en werd nadien een stamduif. Vandaag zit het bloed van de Stayer en zijn broers en zussen verweven doorheen elke kweek- en vliegduif op het hok Steketee te Bruinisse. Dat ze ook daar ook hun kwaliteiten overerven wordt bewezen door de ongelofelijke sterke prestaties te Bruinisse van de laatste jaren. Ze gaven een nieuwe impuls aan zijn sinds jaren ingeteelde Aarden stam via Cools.

Machiel Buijck kruiste de Lazeroms duiven voorzichtig in zijn Dolle stam van Marijn Van Geel. Machiel is een pure inteler met het Dolle soort maar het noodzakelijke verse Aarden bloed haalde hij onder meer bij Piet Lazeroms, overtuigd van de pure klasse van deze duiven.

Een andere topper in Nederland, Leo Kouters die recent een enorm succesvolle openbare verkoping hield van alle duiven ouder dan 2005, was ook succesvol met Lazeroms, zij het indirect zoals zovele anderen. Zijn stamkoppel zat in bis in de verkoop. De doffer van dit stamkoppel stamde langs moederszijde af van Lazeromsduiven. Iedereen kent de recente fantastische resultaten van Leo Kouters en via hem Vertelman en zn. uit Hoogkarpsel die er hun stamduivin haalden. Leo Kouters haalde zijn stamduiven ook bij Oostenrijk en Oostenrijk haalde een stamduif ook bij, jawel, Piet Lazeroms. Ook de gebr. Bruggeman uit Assendelft wisten waar de klepel hing, en gingen hun stamduiven halen bij de gebr. Oostenrijk.


Prinses Petra

De stamduivin van de gebr. Maas uit Zundert, Prinses Petra 2328857/87, komt rechtstreeks van het hok van Piet Lazeroms. Zij zorgde op haar beurt voor de andere stamduiven van de Gebr. Maas.

Misschien nog het meest tot de verbeelding sprekende hok heden ten dagen, zeker in Nederland, is dat van Cor De Heijde. In elke duif op zijn hok zit de stamduif De Inteelt Klamper 1870194/84 verweven. Hij groeide uit tot de absolute stamduif voor de overnachtfond eind 20ste, begin 21ste eeuw. 

De Inteelt Klamper werd door Cor gehaald rechtstreeks op het hok van Piet Lazeroms. De Inteelt Klamper werd, gekoppeld met een rechtstreekse duivin van Piet Lazeroms van 1983, vader van de volgende stamdoffer van Cor De Heijde en zijn broer Louis, De Perpignan Doffer 9345564/93. Beide doffers werden vader, grootvader en overgrootvader van een heel legioen kopduiven. De Klamper werd ook vader van de 1ste nationaal Perpignan bij Cor De Heijde. De hokken die Cor ondertussen groot hielp maken met zijn Klampersoort zijn te talrijk om ze op te sommen. Toch moet een zeer recent resultaat worden vermeld. De 1ste nationaal Barcelona 2005 in België stamt langs een van de ouders af uit een De Heijde duif met opnieuw inteelt naar de Klamper. Zelfs in 2005 wordt in België de mooiste zege behaald die een duivenliefhebber zich kan voorstellen met het soort van Piet Lazeroms via Cor De Heijde. De waarde van de De Heijde duiven komt duidelijk tot uiting in de financiële waarde van de bonnen die de De Heijde duifjes vertegenwoordigen. Ze blijven zeer gegeerd.

In België kweekte Mathieu De Clippel uit Herzele een fantastische Barcelona duivin uit een duif die hij kocht van de gebr. Van Breene. Willem Van Breene was de boezemvriend van Piet Lazeroms uit Zegge en ieder jaar verhuisden er duifjes van Zegge naar Driebergen en omgekeerd. De duif die Mathieu kocht was dus een pure Aarden via Lazeroms en Van Breene. Mathieu De Clippel wist niet wat voor een kanjer hij uit Nederland had meegebracht want als snel verkocht hij de ouder door aan een Duitser. Bleek dat het de ouder werd van een van zijn beste duiven.

Hoe kwam Jo De Loor nu aan deze duiven? In 2003 kocht hij een duif via internet van Piet Lazeroms. Toen hij het duifje ging afhalen in Zegge was Piet echter opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Wat later kon hij de duif toch ophalen en al gauw bleek het te klikken tussen de Vlaming en de Nederlander. Nog enkele keren is hij nadien voor een gehele dag op bezoek geweest bij Piet Lazeroms om over de duiven te praten en ook om de duiven voor een deel te verzorgen. Telkens kwamen er enkele Lazeroms duiven mee naar Herzele. Jo was er echt mee in de wolken. In mei 2005 kreeg Jo dan het slechte nieuws van mevr. Lazeroms dat Piet overleden was. Jo stond net op het punt hem nog eens een bezoek te brengen. De duiven, en er zaten nog echte klasbakken op de hokken in de OLV Straat te Zegge,verhuisden allen naar de Verenigde Staten van Amerika via Willem Van Breene.

In 2005 deed Jo De Loor ook een samenkweek met een andere Belgische topliefhebber. Enkele Lazeroms duiven verhuisden naar de andere liefhebber en omgekeerd kwamen er enkele van die andere liefhebber naar Herzele. De afstammelingen hieruit werden bij Jo allemaal in de kweekren geplaatst. Ondertussen werden er ook jongen uitgewend. Van duivenspel komt er echter niets in huis door de drukke professionele bezigheden van Jo. Vanaf eind dit jaar zal hij professioneel zelfs nog meer bevraagd worden dan vandaag. Daar waar vandaag de meeste Belgische liefhebbers reeds met jongen 2006 op de hokken zitten, verblijven de doffers en duivinnen nog steeds op een afzonderlijk hok bij Jo. De combinatie van de verschillende factoren: gebrek aan ruimte en de resultaten van de samenkweek die voorbehouden werden voor de kweek, de drukke beroepsbezigheden en toekomstige plannen hieromtrent, het niet kunnen africhten en spelen van de duiven, hebben hem doen besluiten om zestien rechtstreekse duiven van Piet Lazeroms van de hand te doen. Hij beschouwt het als een zonde dat deze duifjes zelfs geen nakomelingen op de wereld kunnen schoppen. 

Gezien het tijdstip van de verkoop wordt op deze manier aan eenieder de kans gegeven tegen een redelijke prijs iets te bemachtigen van dit geweldige Aarden hok. De duifjes worden daarom ook ingezet aan slechts 70 euro. Aan allen veel succes.

Wilt u meer weten, dan kunt u ook contact opnemen 

De Loor, Jo
Kriekelaar 2
9550 Herzele (Oost-Vlaanderen) (Belgium)
tel: 0032(0)54 34 27 83
e-mail: jo.de.loor@skynet.be 

= foto van de duif aanwezig
= stamboom aanwezig

Extra aantekening van de verkoopleider:

  • De duiven zijn ingezet op € 70,-
  • Om teleurstellingen te voorkomen bieden wij u aan om kooporders bij ons te te plaatsen. Door op het biedingsformulier op het witte vakje "Bod" te klikken kunt u dit veranderen in kooporder.  Bij een kooporder dient u minimaal het biedbedrag met € 15,- te verhogen. Doet u dit niet, dan wordt uw kooporder gezien als een bod. Meer gegevens m.b.t. de kooporders klik op de knop kooporders. Het verloop (biedingen) van de verkooporder ligt, voor degene die de order geplaatst heeft, na de verkoop bij de verkoopleider ter inzage.
  • Biedingen nadat de verkoop officieel is gestopt worden niet aanvaard. Hier is geen discussie over mogelijk.

Verkoopleider: Sietske v.d. Pol tel.:030-2732803

naar de verkoop

 

Deze site is onderdeel van Duiven.net
Duiven.net is een site van ADVIDU, Utrecht
Layout en programmacode door Van Dusseldorp Automatisering