De methode Buwalda
In de jaren ontwikkelde Sjaak zijn eigen methode van wedvluchtvoorbereiding op basis van het nestspel in de zomermaanden. In zijn ogen duurt een methode een hele kalender rond en is er geen echt einde of begin van een seizoen. Om toch een begin aan te geven nemen we als uitgangspunt de eerste week van januari. In voorbereiding op de koppeling wordt in deze wintermaand begonnen met de entingen. In voorbereiding op de entingen worden de duiven gekuurd tegen het geel gevolgd door vitamines. Dit wordt gevolgd door een paratyfuskuur, vitamines, de paratyfusenting minstens drie weken voor koppelen. De duiven worden half februari gekoppeld voor een broedperiode van 10 dagen. Tijdens de eerste week van het broeden worden de duiven geënt tegen paramixo en pokken. Op deze manier wordt voorkomen dat er tijdens het vliegseizoen onvolkomenheden zouden kunnen gebeuren. De enigste ziektes waar daarna naar moet worden gekeken zijn het geel en waar mogelijk worden de luchtwegen schoongemaakt. Deze laatste ziektes worden al jaren bestreden met de producten van vriend in de sport Dr. Hans Peter Brockamp uit Duitsland.  


Junior Gomaar

Na het 10 dagen broeden op eieren worden de duiven weer op het winterregime gezet en zitten zowel doffers als duivinnen op schapjes en gesloten nestbakken. De duiven worden enkele malen afgericht waarbij wordt getoond met open nestbakken. Ook bij thuiskomst staan de bakken een half uurtje open en kort daarna worden de duiven weer gescheiden. Dit systeem herhaald zich ook op de eerste weken van het vliegseizoen. Doffers en duivinnen trainen een keer per dag. Om de juiste neststand te bepalen voor de eerste belangrijke vlucht wordt zo rond eind april gekoppeld. De doffers worden ondertussen gewoon doorgespeeld terwijl de duivinnen in de week van het eieren leggen thuisblijven. De duiven blijven op nest tot en met Bergerac begin augustus. Verzocht wordt om duivinnen twee keer op kleine jongen in te zetten en de doffers twee maal op jongen of eieren in te zetten. In de week voorafgaand aan het inzetten op de overnachtvlucht, worden de duiven enkele malen gelapt voor vluchtjes van 15-60 kilometer om de duiven maar in optimale conditie aan de start te brengen. Wekelijks worden de duiven gebaad zoals normaal, echter zodra de duiven op nest zitten krijgen de doffer 's morgens een bad en de duivinnen 's middags een vers bad voorgeschoteld. Tijdens het vliegseizoen en vooral in de laatste dagen voorafgaand aan de inkorfdag krijgen de duiven vetten voorgeschoteld. De tanks moeten vol en zowel met oliehoudende zaden als met 4-olien van de Herbots worden de benodigde reserves er in gepompt. Verder krijgen de duiven in de periode Maart - Augustus drie maal per week Zell Oxygen over het voer en wordt er wekelijks een jodiumproduct verstrekt. Deze laatste twee producten zorgen ervoor dat de duiven blank vlees krijgen en letterlijk lekker in hun vel komen te zitten.


Rosten Michel

  Na de selectie direct na Bergerac krijgen de duiven nog eenmaal de gelegenheid een 10-daagse broedperiode in te zetten waarna de duiven worden gescheiden tot het volgende seizoen. Tijdens de rui wordt er extra tarwe voorgezet, worden de duiven onderzocht op paratyfus. Op deze manier kunnen de duiven genieten van een optimale rui en voorbereiding op het nieuwe seizoen. Afhankelijk van de omstandigheden vliegen de duiven de gehele winter buiten, enkele malen per week.

Jonge duiven worden zelf afgericht als de vluchten al zijn beëindigd. Op zondagochtend trekt Sjaak met zijn jonge garde erop uit en worden de duiven een tiental keren tot 100 kilometer afgericht. Er werd ook enkele malen met de jongen op de natour gespeeld maar verschil leverde dit in de prestaties als jaarling of op latere leeftijd niet op. Sjaak gaat liever met zijn duiven op stap in September wanneer het hem uitkomt, er bijna geen duiven meer in de lucht zijn en de omstandigheden het toelaten. Het gaat hierbij niet zozeer om het aantal kilometers dat moet worden afgelegd, maar om het overleven, het kunnen omgaan met de pikorde, in de mand. De jonge duiven krijgen dan ook van begin af aan een nacht mand te verduren.

Home - Duiven.net