Nieuws 2

Verwarmd duivenhok

Een gezonde duif is een duif die goede prestaties levert. Een gezonde duif krijgt voeding van kwaliteit en heeft een goed en warm hok om in te verblijven. Een verwarmd hok door middel van infraroodverwarming verhoogt de gezondheid van de duif. Het hok wordt niet langer vochtig en de infraroodverwarming zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren. Dit heeft uitstekende vliegprestaties van de duif als gevolg. Maar wat zijn alle voor- en nadelen van een verwarmd hok door middel van infrarood?

Hogere kosten

Niet iedereen heeft een verwarmd hok voor zijn duiven. De voornaamste reden zijn de hogere kosten. Dit komt door de hoge kosten van de infraroodpanelen. Maar ook de energiekosten zullen hoger uitvallen. Om deze kosten zoveel mogelijk te verlagen, kan het zinvol zijn om een goede energievergelijker toe te passen. Zo kan de goedkoopste energieleverancier gekozen worden. Het nadeel van de hogere kosten wordt namelijk gecompenseerd door gezondere duiven, minder gebruik van antibiotica en een betere bevruchting. Hierdoor heb je de hogere kosten er sneller uit. Daarnaast heb je van je gezonde duiven, die goede vliegprestaties leveren, natuurlijk veel meer plezier. We lichten de voordelen nog meer toe.

Verbeterde vliegprestaties

Zoals al eerder benoemd heeft infraroodstraling een bevorderend effect op de spieren. Probeer het zelf maar eens uit. Wanneer je last hebt van spierpijn, en je zit een aantal minuten voor infraroodpanelen, dan voel je al verlichting. Ook bij de duif hebben de infraroodstralen een positief effect op de spieren. Dit komt doordat er een betere doorbloeding in de spierweefsels ontstaat, waardoor er sneller herstel plaatsvindt na een lange vlucht. Ook zullen de spieren zich beter ontwikkelen en krijgt de duif meer spierkracht. De effecten van infraroodverwarming zul je terugzien in de vliegprestaties van de duif.

Meer bevruchte eitjes

Als duivenmelker wil je natuurlijk dat je goede duiven zich voortplanten. Het blijkt dat duiven die verblijven in een verwarmd hok met infraroodpanelen sneller bevrucht raken. Zeker in het winterseizoen kan er zelfs een bevruchtingsgraad van 100 procent worden waargenomen. De panelen geven een aangename warmte af, waardoor de duiven zich comfortabel genoeg voelen om zich te willen voortplanten.

Minder kans op een zieke duif

Duiven komen natuurlijk wel eens koud en nat terug van een buitenvlucht. Een duif die niet snel warm wordt, doordat het hok te koud of te vochtig is, heeft meer kans om ziek te worden. Om de duif weer op krachten te laten komen, moeten ze vaak antibiotica slikken. Als een duif weer thuiskomt in een warm hok, kan hij snel opwarmen en weer droog worden. Hierdoor kan de duif weer op natuurlijke wijze op krachten komen, zonder dat er antibiotica nodig is.

Terug naar Duiven.net

Een site van ADVIDU, Utrecht