Nach die Deutsche Seite von Gaby Vandenabeele


To the  English page of Gaby Vandenabeele

In Dentergem, een klein dorp op de grens tussen Oost- en West Vlaanderen, woont in de Wontergemstraat 72 Gaby Vandenabeele. Hij heeft Dentergem tot ver over de Belgische grens bekend gemaakt. Sinds 1988 heeft Gaby 5 maal een nationaal concours van BelgiŽ gewonnen. Tevens heeft hij meer dan 74 maal een provinciale vlucht gewonnen. Een prestatie van formaat! 
Liefhebbers die Gaby Vandenabeele voor het eerst bezoeken verwachten een mega accommodatie zoals men dat gewend is in reportages bij gerenommeerde melkers. Gaby is altijd met beide benen op de grond blijven staan. Samen met zijn vrouw Christine verzorgt hij zijn volledige kolonie die uit 50 weduwnaars, 30 kweekkoppels en ongeveer 120 jonge duiven bestaat. Daarnaast heeft hij ook nog een klein aantal voedsterkoppels.

De duiven van Gaby vliegen aan de kop van 100 tot 800 km. Het spelsysteem in BelgiŽ is anders als in Nederland. Men heeft daar aparte vluchten voor jaarlingen, tweejarige, oude duiven en natuurlijk jonge duiven. In al deze categorieŽn is hij in de top van de uitslagen te vinden. Zijn cracks vliegen niet alleen eerste prijzen, maar ook provinciale overwinningen en hoog gewaardeerde kampioenschappen. Maar de mooiste vluchten zijn volgens Gaby de zware midfond- en dagfond concoursen. 

Selectie
Bij Gaby worden andere selectie normen gehanteerd. In BelgiŽ wordt om het grote geld gespeeld en vaak om zeer veel geld. Diegene die Gaby kent weet dat hij ook graag in deze discipline erbij zit en dat legt hem geen windeieren. Dit alles is alleen maar mogelijk met duiven, die kop vliegen. Daarom is en blijft hij altijd op zoek naar nog betere duiven. Duiven die kop vliegen bij tegenwind of met snelheden van ongeveer 1200 meter per minuut. Duiven dus, die bij echt duivenweer de eer voor zich op eisen. Deze duiven krijgen bij Gaby op jonge leeftijd de kans zich te bewijzen op het kweekhok. Zo verging het jaren geleden ook de "Wittenbuik". Naast 4 eerste prijzen vloog hij ook vele prijzen bij de eerste tien.

Ditjes en datjes
De weduwnaars worden allemaal eind november en begin december gekoppeld. De eieren van de kwekers worden overgelegd bij de weduwnaars. Deze brengen dus allemaal een koppel jongen groot in januari. Ze worden daarna gescheiden en 20 maart herkoppeld waarna ze na drie dagen broeden op weduwschap gaan. De groep van 50 weduwnaars wordt gesplitst in 2 groepen en per hok voorbereid op de vluchten. Ze worden afwisselend om de 14 dagen gespeeld. Het grote voordeel van deze spelwijze is dat op zware- of rampvluchten de helft van de duiven onderweg is. Hiervoor geldt het spreekwoord: ďJe moet nooit al je geld op ťťn paard zettenĒ.

  foto's: Peter van Raamsdonk en Dominique Velghe
Home - Duiven.net